To mój sposób na szybki obiad, gdy nie mam czasu na zakupy. Wszyscy zajadają go ze smakiem
Dania z makaronem często goszczą na stołach osób zabieganych. Nic dziwnego, wszak są szybkie i proste do zrobienia, a smakują doskonale. Kochają je Włosi i ja też. Mam zresztą swoje oryginalne pomysły na takie błyskawiczne, makaronowe obiady. Dziś przedstawię wam jeden z nich. Do jego przygotowania potrzebujecie makaronu, pieczarek i wędliny.
Jak sprawić, by danie z makaronem nie było suche?
Makaron doskonale smakuje z sosem pomidorowym czy śmietanowym. Co jednak, jeśli chcemy zrobić makaron z dość suchymi dodatkami, jakimi są pieczarki i wędlina? Włosi w tym celu używają więcej oliwy, a ja dokładam do tego jeszcze plasterki boczku. Wytopiony z niego tłuszcz dobrze łączy się z oliwą i nadaje jej przyjemnego smaku wędzonki. Do sosu do makaronu zawsze można też dodać trochę wody z gotowania makaronu. Dzięki zawartej skrobi doskonale łączy się on ze składnikami sosu i świetnie powleka kluski. A makaron dzięki temu nie jest suchy.
Jak zrobić ekspresowy makaron z boczkiem i pieczarkami?
Przygotowując makaron z boczkiem i pieczarkami, najpierw należy nastawić makaron. W czasie, gdy się gotuje przyrządza się do niego dodatki z sosem. Dzięki temu w 15 minut można zrobić całe danie.
Przepis: Makaron z boczkiem i pieczarkami
Ekspresowy makaron obiadowy z boczkiem i pieczarkami
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 600 w każdej porcji
Składniki
- 400 g makaronu np. wstążki
- 150 g wędzonego boczku w plasterkach
- 150 g pieczarek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 50 g startego sera
Sposób przygotowania
- Gotowanie makaronuW dużym garnku zagotuj wodę. Posól ją, wsyp makaron, wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu według wskazówek na opakowaniu. Makaron odcedź, zachowaj ok. 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu.
- Podsmażanie dodatkówNa zimnej patelni połóż plasterki boczku (możesz je pokroić na mniejsze kawałki) i podgrzewaj ją na niedużym ogniu, aż z boczku wytopi się tłuszcz. Dodaj do niego oliwę z oliwek oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Całość smaż, aż pieczarki i boczek będą zrumienione. Na patelnię dodaj trochę wody z gotowania makaronu, wymieszaj, zagotuj. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Wykańczanie daniaDo sosu znajdującego się na patelni dodaj makaron. Wymieszaj go, tak by dokładnie pokrył się sosem. Całość podgrzewaj 2-3 minuty na małym ogniu, by całe danie było dobrze ciepłe. Makaron rozłóż na talerze, oprósz świeżo zmielonym pieprzem, posyp startym serem.
Wskazówka: Gdy boczek i pieczarki będą zrumienione, możesz dodać trochę śmietanki i całość gotować 3-5 minut.
Inne wersje ekspresowego makaronu na obiad
Ekspresowy makaron zwykle robię w sytuacji, gdy lodówka świeci pustkami. Nie mam więc do wyboru zbyt dużo składników. Dlatego korzystam z tego, co zostało w zapasach. Często są to pieczarki i boczek. Jednak pieczarki można zastąpić np. cebulą, cukinią czy suszonymi pomidorami, a boczek np. szynką gotowaną czy dojrzewającą. Można też zupełnie zrezygnować z wędliny, a w jej miejsce dodać śmietankę, ser i zioła. Oczywiście składniki należy dobrać wg swoich upodobań i tak, by ze sobą harmonizowały.